מנהלים על אופנועים מדברים עסקים

שמי ערן יורן. אני יועץ שיווק, צמיחה עסקית ודיגיטל לחברות בינלאומיות ולסטראטפים. בעברי שותף מייסד בשני סטארטאפים, סמנכ״ל שיווק ופיתוח עסקי בחברת תקשורת בינלאומית וסמנכ״ל קריאטיב ופלנינג (אסטרטגיה) במשרדי פרסום מהטובים בארץ. אני סקרן ברמות מטורפות ולאחרונה רכשתי ימאהה-טנרה 700 וחזרתי לרכב.

אלן צ׳פלסקי

אלן צ׳פלסקי הינו צלם פרסום ישראלי-אמריקאי ותיק ומוכר, אשר התמחה בצילום עסקי בשיקגו, ארה״ב. בבעלותו סטודיו הממוקם במבנה תעשייתי בדרום תל-אביב, ערוך לצילומי איכות במגוון רחב של תחומים. אלן מתמחה בצילומי תדמית של אנשים, טכנולוגיה, עסקים ומזון. הצילומים של אלן מספרים סיפור מסקרן, מרתק, אנושי ונוגע והבטאים היטב את החיבור בין האישיות הפרטית והמקצועית של האדם.

צניעות, ענווה, נוכחות ברגע וזהירות

תאריך: 3 אפריל 2022 | מקום: עוטף עזה | סגנון רכיבה: אדוונצ׳ר / טורינג | אופנוע: SUZUKI VSTROM 650

כמה מילים בזמן שהאופנועים מתדלקים

הפוסט השישי במסע שהנעתי מתוך סקרנות יוצא לדרך. מאחורינו מאות קילומטרים של כבישים, דרכי עפר ושטח שכבר צולמו, כוסו במילים ובאבק, והחוויות מתחילות להערם. האנשים שמצטרפים למסע מגוונים ומעניינים אפילו יותר מתוואי השטח עצמו. כל אחד מביא איתו סיגנון רכיבה שונה, סיגנון ניהול שונה ובנדיבות גדולה משתף אותנו בעולמו הפנימי, בתפיסת הניהול שלו ועד כמה האופנוע נוכח שם. תמיד.  אז האם באמת מנכ״לים, סמנכ״לים ומנהלים בכירים שמחזיקים בכידון של החברות בראשן הם עומדים מקבלים החלטות ומיישמים אותן בדרך שונה ממנהלים רגילים? 

הפעם ב״מנהלים על אופנועים מדברים עסקים״ יצאנו לעוטף עזה עם סגן אלוף במילואים יהונתן קונריקוס – מ״פ בגבעתי בלבנון ובגזרת עזה, דיפלומט צבאי, לשעבר דובר צה״ל לתקשורת הבין-לאומית ובהווה הבעלים של משרד יחסי הציבור הבינלאומי – קונריקוס תקשורת. לפני כחצי שנה השתחרר יהונתן מצה״ל ופתח את משרד יחסי הציבור המתמחה בתקשורת בינלאומית עבור אנשים, אירגונים, מוסדות, חברות ועמותות ישראליות שרוצים לדבר עם התקשורת הבינלאומית בשפה שלהם. כי זה חשוב מה שאתה רוצה להגיד, אבל הרבה יותר חשוב מה הם שומעים ומבינים.

יהונתן קונריקוס

לשעבר דובר צה״ל לתקשורת הבין-לאומית ובהווה הבעלים של משרד יחסי הציבור הבינלאומי - קונריקוס תקשורת.

הקשר בין תקשורת לרכיבה על אופנוע הוא מובהק

יהונתן הוא איש סופר מעניין ומלא אנרגיה. יש לו נוכחות של גנרל אמריקאי (שווה הצצה בפרופיל הלינקאין של האיש). הוא אמנם נולד בארץ, אבל עוד כשהיה תינוק המשפחה עברה להתגורר בשוודיה שם גדל והתחנך. את התיכון הוא כבר עשה בארץ. ואת שירותו הצבאי החל בגבעתי בימי האינתפדה השניה, שם התקדם עד לתפקיד מ״פ בגיזרות עזה ובלבנון. הקריירה הצבאית של יהונתן מגוונת ולא שיגרתית. הקצין מגבעתי החליף את ה-M-16 בקסם אישי, את המחסנית בדף מסרים ואת הכדורים במילים חדות מדוייקות ועבר ליחידת דובר צה״ל. כ״שוודי״ בחינוכו הדובר 5 שפות (עברית, אנגלית, שוודית, גרמנית וערבית) התמחה בתקשורת בינלאומית, ובמשך מספר שנים אף התגורר בניו-יורק ויצג את ישראל ואת צה״ל באו״ם. בתפקידו האחרון כלובש מדים הוביל יהונתן קונריקוס את הקשר והדוברות של צה״ל עם התקשורת הבינלאומית בכלל ועם הכתבים הזרים באופן אישי. לאחר 24 שנים של שירות מעניין ומשמעותי רכש יהונתן אופנוע וחזר לרכב, ושנה מאוחר יותר פרש מהצבא בדרגת סגן אלוף, ופתח את קונריקוס תקשורת. 

כמה האופנוע נוכח בחייו של יהונתן? מאוד. קודם כל זה כלי התחבורה העיקרי שלו, חוסך שעות על הכבישים בגוש דן ומהווה אי של שקט בתוך ימים עמוסים בפרטים ובמידע. ״כשאתה על האופנוע, בתוך הקסדה, אתה לבד. במובנים מסויימים, זה כמו לעשות מדיטציה״ אומר יהונתן.

בפוסט הזה יהונתן קונריקוס הוביל את הצלם אלן צ׳פלסקי ואותי בחזרה לנקודת ההתחלה, לעוטף עזה. זה המקום בו התגבש כישראלי, כלוחם וכדובר. ובלי שום קשר, זה אחד המקומות היפים בארץ, בטח לרכיבת אדוונצ׳ר טורינג. 

תפעילו את הקארדו. מתחילים.

יהונתן קונריקוס והצלם אלן צפלסקי

9 דברים שיהונתן קונריקוס למד על האופנוע ומישם בדוברות וניהול תקשורת בינלאומית

1

צניעות, ענווה וזהירות כביטוי של שליטה עצמית

צניעות ענווה וזהירות
נגן וידאו אודות צניעות ענווה וזהירות

1

צניעות, ענווה וזהירות כביטוי של שליטה עצמית

צניעות ענווה וזהירות
נגן וידאו אודות צניעות ענווה וזהירות

מה שהרכיבה על אופנוע מלמדת אותי היא שאתה צריך לחשוב טוב טוב איפה כדאי לך בכלל להגיע לנקודה של עימות. אני מרגיש שהחיים שלנו כאן בארץ, צבועים בצבעים של עימות. במיוחד על הכביש, יש אנשים שהם עולים על ההגה ומרגישים בשדה קרב, גם אני בעברי ברכב, הייתי נכנס ממש למוד קרב, ממהר להגיע, רוצה להגיע, ו… מישהו אחר חוסם. אתה מאוד טריטוריאלי ונלחם כל הזמן על המקום שלך. 

בתור רוכב אופנוע, אתה מבין את הפגיעות שלך ואת מחיר ההפסד. ולכן, סוף מעשה במחשבה תחילה. המצב התודעתי הוא לא לחפש את העימות ולא לנהוג בביריונות, לא להיות אגרסיבי על הכביש ולחפש את הכוחנות, ההפך לזרום עם הסיטואציות, לזרום עם התנועה. המצב התודעתי הוא שאני מבין את המקום שלי בתוך הסיטואציה, יש לי את הגמישות שאין לאחרים ואני משתמש בה. הרי עם האופנוע בסופו של דבר אני אגיע יותר מהר, אז אין משמעות חיובית לקרבות הקטנים, ההפך תהיה נדיב, זה לא עולה לך כלום. 

בהסתכלות על עולם התקשורת, בסופו של דבר מדובר בעולם מאוד אינטרסנטי וכוחני, ואתה פועל בו באופן מאוד חשוף ופגיע. נתת – תקבל, לא נתת – מישהו כבר יחכה לך בסיבוב. ולכן היכולות של האופנוען כל כך אפקטיביות בעולם הזה, אם אתה מספיק מנוסה כדי לא ליפול מכל פרובוקציה ולא להעצר מכל התגרות. אם אתה יודע להמנע ממריבות ויודע לתמרן ולנווט בין הנתיבים הרישמיים אתה תגיע ליעד מהר יותר. אין בכך שום ספק. 

מההתרשמות שלי, בכבישים היום חסרות ענווה או אדיבות. ״אין בעיה, כנס לפני״ בסופו של דבר לא באנו כדי לחנך אחרים. לכן, אם אתה מבין את הגודל האמיתי שלך, ואת היכולת שלך באמת להשפיע. ענווה וצניעות בפרוש של לא לחפש את העימות, אלא להשתלב, להיות חלק הן סוג של כח על. ואני רואה את זה גם בעבודה מול כתבים זרים, ובעבודה מול עורכים, אלו אנשי מקצוע שיש להם מנופי לחץ או כח עלי, אני כאיש מקצוע שרוצה את טובת הלקוחות שלי, דרך הפעולה לעולם לא בחיכוך אלא בסלילת שביל הזהב, בהחלט להיות אסרטיבי ולדחוף קדימה , אבל בלי לדרוך לאף אחד על האצבעות. 

2

תקשורת לא מילולית 😀

תקשורת לא מילולית
נגן וידאו אודות תקשורת לא מילולית

2

תקשורת לא מילולית 😀 👍 🙏🏼

תקשורת לא מילולית
נגן וידאו

כשאתה רואה אופנוען אתה יכול לקלות לדעת אם הוא שמח או עצבני, אם הוא מפוקס או צריך עזרה, יש לנו אפילו את ה-FistBump שלא קיים בעולמות הרכב. נהגי רכב לא נוגעים פיזית אחד בשני. רוכבי אופנוע, כן. בגלל הקסדה ובגלל שלרוב הפנים שלנו מוסתרות, רוכבי אופנועים מתקשרים בתנועות רחבות ורגישים מאוד לתנועות והמחוות ולו הקטנות ביותר. אבל זו לא רק התקשורת שבין רוכבים, אנחנו ״יודעים״ שרכב עומד לצאת מהחניה אנחנו קולטים את תנועת הגלגלים או תנועה של הנהג שמקדימה שינוי כיוון של הרכב. עולם התקשורת הלא מילולית של רוכבי אופנועי הוא בעל ספקטרום רחב בהרבה משל אנשים אחרים. וזה לגמרי בא לידי ביטוי גם בישיבות עסקיות ובניהול אנשים, חצי מהדברים הבאמת חשובים אתה קולט עוד ליפני שמישהו בכלל דיבר או הציג משהו. וגם בעולם התקשורת הרבה מאוד פעמים המסרים החשובים מתחבאים בין השורות, מסר אחד עובר בכתוב ומסר שונה לגמרי עובר בשפת הגוף. 

כשאתה רוכב על אופנוע אתה ברזולוציה הרבה יותר גבוהה על הכביש. הכל מתחדד. כרוכב אופנוע אתה מסגל לעצמך את ההרגל הזה של לדייק יותר בפרטים. כתבה יכולה להיות בסדר 80-90 אחוז אבל אם משהו בכותרת לא יהיה מוברג עד הסוף והכל ילך לטימיון. כאופנוען ״נגזר״ עליך להסתכל קדימה ולצפות מה הולך לקרות, להבין מה האופציות שעומדים בני הרכבים שלפניך. אתה מאמץ לעצמך את ההרגל של לדייק יותר בפרטים, כי הפרטים חשובים ברמת שמירה על החיים שלך. אז אין עיגול פינות או התעלמות מסימנים מקדימים. אתה על זה. וזה כל כך מובנה ומושרש בך שזה הולך איתך לכל מקום. לפעמים זה קצת מתיש, אבל רוכבי אופנוע, גם כמנהלים ובטח שבעולם התקשורת מזהים את סימני האזהרה הרבה לפני שנתקלים במצב חירום וזה מאפשר לנו קצת יותר זמן בשביל להגיב נכון, לבחור ״דרך מילוט״ לבלום או להאיץ. התקשורת הלא מילולית שרוב האנשים פחות ערים לה היא זו שנותנת לנו מרחבים גדולים יותר של חופש פעולה ויכולת להגיב, לכאורה, מהר יותר. 

במיוחד היום, כשהרכבים מגיעים עם כל כך הרבה מערכות בטיחות אוטונומיות, הנהגים ״רדומים״ יותר, פסיבים יותר ומתקשרים פחות. בגלל שעל האופנוע אנחנו תלויים ביכולת שלנו להבין סטואציות מהר ולפעול נכון, הפער הזה גדל והוא ימשיך ויגדל לא רק על הכביש. אלא גם במשרד. כולנו רואים את זה, אנשים מפתחים תלות גדלה והולכת בטכנולוגיה לא רק כדי לפעול אלא גם בכדי להבין (שווה שיחה שלמה על AI), ואופנוענים עדיין תלויים בעצמם. התרגול המתמיד הזה בחשיבה עצמאית, ניתוח מציאות, קבלת החלטות בזמן אמת וביצוע, מחדד אותנו, מפריד אותנו מהעדר והופך אותנו ל״שונים״ לטובה בנוף העיסקי בכלל ובעולם התקשורת בפרט. אנחנו לא פחות טכנולוגים, אבל אנחנו הרבה יותר תקשורתיים לא מילולית. 

אנחנו עוסקים בתקשורת בין אנשים. אפשר לראות אדם מתראיין, לשים אותו על מיוט ולהקשיב רק לשפת הגוף שלו או שלה. כמה הוא מקרין ביטחון וכמה הוא מאמין במסר שלו וזה מה שאנחנו קולטים בתת המודע. כאיש תקשורת אתה לומד גם להדריך אנשים לעשות את זה יותר טוב בעצמם וגם לזהות מי עכשיו מנסה לחרטט, מי מאמין במה שהוא אומר ומה באמת נמצא מתחת לפני השטח.

 


דווקא הרכיבה מסייעת לי להיות יותר חד ויותר מדויק בעבודה התקשורתית. 

  • תקשורת בלתי מילולית
  • צפיה קדימה 
  • ניתוח של מצבים 
  • בחירה של אסטרטגיה מול מצבים מסוים 

3

איפה שאתה שם את המשקל זה משמעותי ובסופו של דבר אתה תגיע לאן שאתה מסתכל.

חלוקת משקל ומיקוד המבט
נגן וידאו אודות חלוקת משקל ומיקוד המבט

3

איפה שאתה שם את המשקל זה משמעותי ובסופו של דבר אתה תגיע לאן שאתה מסתכל.

חלוקת משקל ומיקוד המבט
נגן וידאו אודות חלוקת משקל ומיקוד המבט

כדי להוציא מוצר תקשורת מוצלח הנוכחות האישית פיזית וקוגניטיבית קריטית. האינטראקציה ביני לבין הכתב ולפעמים העורך, ומשקל הגוף, איפה אני שם אותו ולאן אני מוביל עם המבט, סופר חשוב. מערכת יחסים ארוכת שנים עם כתב המבוססת על אמון, שבסוף איפה שאתה שם משקל. הנקודה הזו חשובה לי. זה חשוב לי שיצא בדיוק בצורה מסוימת וזה המסר מזוקק וזה הסאונד ביט שאני רוצה שזה יכנס. לפי המשקל הזה ולפי מה שאתה מדגיש שחשוב שיכנס, סיכוי גדול שלשם תלך הכתבה ושלשם ילך האייטם. דומה מאוד לאופנוע. אם אתה לא מנהל את זה, אם המבט שלך לא מנתב לאן עדשת המצלמה צריכה להגיע או לאן הכתב הולך עם השאלות שלו, אם אתה לא מנהל את זה, קרוב לוודאי שהאירועים יובילו אותך לזה שאתה תסתכל על הבעיה במקום לאן שאתה אמור להסתכל כדי להוביל את עצמך בצורה טובה. כמו על אופנוע אז גם התקשורת מאוד חשוב להוביל בנוכחות הפיזית ובחלוקת המשקל הקוגניטיבי. איפה אתה שם את המשקל / את הדגש. על כל אירוע אפשר לספר הרבה מאוד סיפורים, התפקיד שלי כדובר הוא להעביר את הנרטיב שלך, את האמת שלך, את הסיפור שלך. 

ברכיבה בכביש אני קנאי לשדה הראיה שלי. בהקשר העיסקי, קנאי לתמונת מצב תקשורתית. יש לי לקוח. אני יודע מה אומרים עליו, על המתחרים שלו. מה הביקורת כלפיו והיכולת לעשות דברים מהר: גם להתמודד עם משבר וגם לזהות הזדמנות לפרוץ איתה קדימה, נתיב פתוח. שני הדברים האלו מבוססים על זה שתהיה לך תמונת מצב תקשורתית דינמית שמתעדכנת כל הזמן. שוק התקשורת של היום דומה מאוד לאופנוע. זז מהר מאוד, מתעדכן ב-360 ואם לשניה אתה לא בקשב אתה עלול לפספס משהו מאוד מהותי. ברכיבה על אופנוע אתה מסתכל קדימה לראות מה קורה ומה הולך להיות ונערך עם תוכנית פעולה, וכמו שמלמדים אותנו בקורס רכיבה מתקדמת – ״מה אתה עושה אם?״ אם ההוא יצא, לאן אתה בורח? אם הסיבוב מתהדק, מה אתה עושה? 

אותו הדבר בתקשורת: אם עכשיו קורה אירוע כלשהו, ואני לא מתכוון ל״צוללות בוואדי״, אלא אירוע שניתן לחזות אותו, דו״ח מסויים שפורסם, כתבה שיצאה, ביקורת ברשתות, איטם סביב בכירים בחברה… אז איך אתה מתמודד ואיך אתה לוקח אירוע שיכול להיות קשה ומזיז את המשקל ומקפיץ אותו מעל המכשול. איך אתה ממנף אותו לטובת הלקוח. בניהול נכון וצפיה טובנה קדימה אפשר במקרה הטוב להמנע מבעיות ומקרה המצויין למנף כל מיני אבנים בדרך במטרה לייצר קפיצה יפה קדימה. 

4

היעדר סבלנות וסובלנות למצבים סטטים

היעדר סובלנות למצבים סטטים
נגן וידאו אודות היעדר סובלנות למצבים סטטים

4

היעדר סבלנות וסובלנות למצבים סטטים

היעדר סובלנות למצבים סטטים
נגן וידאו אודות היעדר סובלנות למצבים סטטים

זה משהו שלוקח קצת זמן כדי ללמוד אותו כי יש אנשים שמפחדים מהתנועה המהירה. מי שעובד בתקשורת חייב לאהוב מהירות. להיות גמיש מחשבתית, לחשוב  ולהגיב ולפעול מהר. בקבלת ההחלטות, שזו המהות, הן ברכיבה על אופנוע והן בתקשורת, האויב של הטוב-מאוד זה המצויין. אתה רוצה לקבל החלטה טובה וחייב לקבל וליישם אותה מהר. ברוב המקרים, המחיר של לחכות למצויין ולכן לא לפעול מהר, ולא להגיב מהר, יהיה גבוה יותר מאשר לצאת מהר עם תגובה טובה אך לא מושלמת. 

אתה רוצה להגיב מהר כדי למסגר אירוע, כדי להשתלט על הנרטיב, כדי להשפיע בנקודת הזמן הרלוונטית וברגע שאתה לא עושה את זה, בדומה לרכיבה על אופנוע, אתה תיפול ותפסיד. באופן מובהק, אם אתה לא מוביל אתה נגרר. אתה תוצאתי ומישהו אחר כבר ימסגר את האירוע לטובתו. בעולם הצבאי זה האויב, ובעולם העסקי אלו המתחרים או כל מיני בעלי אינטרסים אחרים שהם לא האינטרסים של הלקוח שלך. כמו על האופנוע, לרוב מי שמגיב ראשון יהיה גם זה שידו תהיה על העליונה. מי שמתלבט יותר ומגיב לאט מידי, מפספס את הסיבוב. 

זה לא אומר שלא צריך לחשוב, אבל צריך לחשוב מהר וכל הזמן לייצר תנועה. ניסיון, ידע ובעיקר מוכנות מנטלית לקבל החלטות ולהוציא אותן לפועל הם תכונות סופר חשובות. כרוכב, כלוחם ובוודאי בתקשורת שהכל זז מהר כל הזמן ובכל המימדים, אתה חייב להפנים שכנראה לעולם לא יהיה לך את הלוקסוס של לקבל בזמן אמת את ההחלטה המושלמת (בניתוח לאחור תוכל ללמוד איפה טעית ולשפר לפעם הבאה). בזמן אירוע תקשורתי יש מסיבת עיתונאים, שאילתות שנכנסות, כשכתב שואל שאלה לא מתוכננת, הדרך להתמודד היא ללמוד מראש את התמונה המלאה ולשלוט בה, להבין את הסיטואציה על שלל היבטיה, לחפש כל הזמן מה פיספסת, לבדוק קרוב רחוק ולצאת לדרך עם תגובה. 

דווקא כשהכל מרגיש סטטי, המצב טעון בפוטנציאל לנזק. זה השקט שלפני הסערה. מצב סטטי אומר רק דבר אחד – משהו שאתה לא מודע אליו קורה. כמו ברכיבה מה שאנחנו לא רואים, משם תבוא המכה. אין דבר כזה מצבים סטטים ברכיבה ואין דבר כזה מצבים סטטים בתקשורת או בכלל בעסקים. הכל נמצא בתנועה כל הזמן והאנשים שמתעסקים בזה, כנראה שזה מה שאנחנו אוהבים. 

לתפיסתי, היעדר הסבלנות והסובלנות למצבים סטטים בבסיסה ניצב הפחד מאובדן השליטה ונטילת השליטה על ידי גורם זר. באופנוע כשאני עוצר אני חייב להוריד רגל כדי לאזן את עצמי, ועם העצירה לא מתוכננת זה מתכונת לנפילה. אותו הדבר בתקשורת. כשאתה סטטי אתה פגיע, אתה לא שולט בנרטיב, אתה חסר יכולת תמרון, אתה לא דינמי. כל היתרונות שיש לך בעצם לא מסוגלים לבוא לידי ביטוי ולכן אתה פגיע מאוד.

5

נוכחות ברגע, מודעות סביבתית והרחבת שדה הראיה

נוכחות ברגע
נגן וידאו אודות נוכחות ברגע

5

נוכחות ברגע, מודעות סביבתית והרחבת שדה הראיה

נוכחות ברגע
נגן וידאו אודות נוכחות ברגע

כשהרכבתי את אישתי בפעם הראשונה על האופנוע היא אמרה ״שמע, זה כמו מדיטציה״ וזה ממש כך, למי שמורכב. ניתוק ושקט כמו במדיטציה, שונה מאוד מרכב, אתה חלק מהסביבה, הנוף חולף ואתה באמת בתוכו. אבל בתור הרוכב, הרוכיבה מחייבת אותי להיות נוכח ולהתעסק 100% ברגע ובמה שאני עושה. אתה לא יכול לתת למחשבות לנדוד. אני לא יכול להקדיש קשב לדברים אחרים, חייב להיות מרוכז בכביש, בוודאי ברכיבה עירונית. לנטרל גירויים, לנטרל טכנולוגיות וזה דבר מקסים. להיות מרוכז ברגע. אתה עושה משהו, תשתדל לחיות אותו לעשות אותו הכי טוב שאפשר ותשתדל גם ליהנות מהדרך. כרוכבים זה נשמע לנו ברור. אנחנו הרי נהנים מכל שניה שאנחנו רוכבים אבל זה לא ברור לכולם. וגם תקשורת אנחנו נהנים לעשות, זה לא מקצוע למי שלא נהנה ממנו (לא שאין רגעים קשים, אבל זה לגמרי חלק ממך). 

אנחנו גם יודעים שכאשר אנחנו לא מרוכזים ונותנים לאחת מאין סוף הסחות הדעת שקיימות היום (טלפונים, טכנולוגיה, בקשות, אנשים אחרים) להשתלט עלינו אתה מזמין לעצמך צרות. בתקשורת זה אתגר מאוד גדול כי זו סביבה מאוד דינמית ומשתנה ויש הרבה גורמים משתנים שצריך לקחת בחשבון באותו הזמן אבל בסוף אתה צריך להיות מרוכז ברגע.

זה נשמע קצת כמו דבר והיפוכו אבל במציאות שלנו זה שילוב מאוד חשוב, מצד אחד המיקוד ברגע, אבל בו זמנית מודעות סביבתית והרחבת שדה הראיה. זו לא חלוקת קשב, זו יחידת קשב. אם אתה מממוקד ברגע אבל איבדת קשר עם תמונת המציאות שנהשתנתה בינתיים, זו בעיה. אם אתה ממוקד בדבר אחד אבל במקום אחר בגיזרה נוצרה סיטואציה חשובה יותר שמצריכה את משאבי הפוקוס שלך, חשוב שתהיה מודע לזה ותבצע את המהלך. זה נכון באופנוע שברגע אחד האתגר שלך יכול להיות פאן ואיך לקחת את הסיבוב קצת יותר מהר מהפעם הקודמת ואז פתאום אתה מגלה פס שמן בדיוק בשיא הסיבוב ועכשיו האתגר שלך הוא כבר אחר לגמרי ואתה צריך לחלץ את עצמך מסיטואציה מסכנת חיים, הכי רחוק מהפאן שהיה לפני חלקיק שניה. וגם התקשורת היא כזו. אנחנו עובדים עם אנשים, גם הכתבים והערוצים וגם הלקוחות יכולים להגיד פתאום משהו לא מתוכנן, או שיכולים להגיד עליהם משהו מפתיע לטובה או לרעה ומעכשיו לעכשיו אתה בסיטואציה תקשורתית שונה לגמרי. 

המשולש הזה של כל הזמן להשקיע בהרחבת שדה הראיה, כל הזמן לשפר ולעדכן את המודעות הסביבתית שלך ואת הפוקוס והנוכחות שלך ברגע אפשר להמשיל לשלושה טורפים שעובדים יחד באופן מושלם, מזינים את השני ואתה המאלף שלהם ונמצא באמצע. עכשיו, לא רק שאתה צריך לשלוט בהם במקביל, אתה גם צריך לוודא שהם לא טורפים אותך ואת הלקוח ביחד. 

6

במובן מסויים, אופנוען תמיד חי בעתיד. ניתוח נתיב ההתקדמות והצורך התמידי להסתכל קדימה

צורך תמידי להסתכל קדימה אל העתיד
נגן וידאו אודות צורך תמידי להסתכל קדימה אל העתיד

6

במובן מסויים, אופנוען תמיד חי בעתיד. ניתוח נתיב ההתקדמות והצורך התמידי להסתכל קדימה

צורך תמידי להסתכל קדימה אל העתיד
נגן וידאו אודות צורך תמידי להסתכל קדימה אל העתיד

אופנוען חי תמיד על זמן שאול והוא חי בעתיד. זמן שאול בהקשר של האיזון בין עוצמת הכלי והרכיבה ובין הסכנות שקיימות ובין הצורך כל הזמן להיות לפחות צעד אחד קדימה. מבחינת הראש להסתכל כל הזמן מה יכולה להיות ההפתעה ומאיפה יבוא האיום בין אם זה תשתית בור בכביש, שמן, כתם או מה שזה לא יהיה , או גורם אנושי כזה או אחר כמו מכונית חוצה או מישהו שחותך אותך. וכמובן להיות בבקרה עצמית,  בשליטה עצמית ולעשות השלכה של עצמך קדימה ולראות איך היית מגיב אם היית 100 מטר קדימה, ואז כשהבעיה כבר מגיעה אליך, אתה ערוך ומוכן לקראתה ולא מופתע. זו מיומנות שהיא נרכשת ואני כל הזמן עובד על לפתח אותה. רוכבים מיומנים עושים את זה כטבע שני. צד של רכב הוא דגל אדום. כרוכב אתה צריך לדעת את זה ולפעול בהתאם הרבה לפני שהרכב הזה פתאום מחליט לחצות את נתיב הרכיבה שלך. 

בעולם התקשורת זה בא לידי ביטוי גם כן, כשמדובר בכתב זר, ״הצד של הרכב״ יופיע כבר בשאילתה של הכתב, בצורת הניסוח, והאופן בו הוא יבחר לבקש את המידע שהוא רוצה הרבה פעמים מעידים על הבעיה שהולכת להיות לי או ללקוח ומה יצא לאחר מכן באיטם. כתב טוב יודע לשאול שאלה מבלי שאתה ממש ממש מבין לאן הוא חותר או יודע איזה מידע כבר יש לו. בתור דובר מיומן שעוסק בתקשורת התפקיד שלי הוא להבין באמת מה האינטרסים שלי ושל הלקוח שלי זה מה שאני רוצה לייצג ואני רוצה לקדם שם טוב, אמינות, דוחות טובים או רווחים, זה משתנה לפי המשימה והאינטרסים של הלקוחות. ואני צריך להיות מסוגל לזהות את ״הדופן של הרכב״ במה שהכתב אומר אם הוא אומר את הדבר הזה והזה, מה זה אומר על מה שהוא יודע ומה זה אומר לגבי פוטנציאל הנזק שיכול להגרם ללקוח שלי. ואז לברר את העובדות, להסיק את המסקנות ולבנות יחד עם הלקוח את האסטרטגיה הנכונה כדי להתמודד עם אותו אירוע. 

בעולם התקשורת שום דבר הוא לא תמים, ואתה חייב להבין מהר מאוד אם מי שמולך חופר לך בור או בונה לך גשר כי האחד מהווה הזדמנות ואתה רוצה לעזור ואילו השני מהווה סכנה וצריך לבלום אותו בהקדם. להיכרות האישית עם הכתב והעורכים יש כאן משמעות מאוד גדולה, כי כולם נראים נחמדים אבל איך אומרים, רק מי שהרים את מיכסה המנוע יודע מה המצב באמת. יש הבנה וחיכוך מתמיד עם כל גוף תקשורת. לכל גוף תקשורת יש את קו העריכה והאג׳נדה הפוליטית שלו. כשאני מקבל שאילתה מכתב מסויים בגוף תקשורת מסויים אני יכול להניח לאן הדבר הזה מוביל.

יכולת ההשפעה על המדיה היא מסויימת, ודי מוגבלת בסך הכל. אתה לא באמת יכול להשפיע על האסטרטגיה של הגופים האלה, אבל אתה בהחלט יכול להיות מאוד אפקטיבי ברמה הטקטית. זה יבוא לידי ביטוי בקשרים המקצועים האישיים שאתה בונה לאורך השנים והאמון שאתה בונה עם אותו כתב לאורך שנים. יש כאן חיבור של אינטרסים. אתה כמקור מידע והוא כצרכן של המידע הזה. תקשורת היא תעשיה והמידע הוא חומר הגלם של הכתבים. ויש הבנה של מה האינטרנסים בצד השני ומה עושים המתחרים שלו. הרבה מאוד פעמים העבודה של יחצ״ן או דובר זה לזהות הזדמנויות. לראות במה כתב או מערכת עוסקים ואז להביא את הסיפור של הלקוח שלך בצורה הכי רלוונטית לסיפור שלהם. 

כמו שהכביש הוא דינמי ויש תנועה לכל הכיוונים, אז ההבנה של מה מעניין, מה רלוונטי והבנה שיש כאן מגרש המשחקים עם חוקים יחד עם הכרה במגבלות הכח – מה אפשרי ומה בנקודת הזמן הזו לא אפשרי. הרבה פעמים העבודה של דובר היא דווקא ״ברוורס״ להסביר ללקוח – ״אני יודע שאתה רוצה ככה וככה אבל כרגע זה לא אפשרי, הנה מה שכן אפשרי כרגע והנה אופציות נוספות שיקח לנו קצת יותר זמן להגיע אליהן אבל הן אפשריות ואפקטיביות. בתקשורת, ממש כמו עם אופנוע על הכביש, אם אתה נוסע נגד התנועה, זה יגמר רע מאוד. לפעמים חכם ומקצועי יותר, לחטוף כמה מכות, לעשות בקרת נזקים אולי אפילו להחליף כמה פלסטיקים ואחר כך להרים את האופנוע ולחזור בכח מלא ולהגיע אל היעד. 

7

להאיץ במקום להאט

להאיץ במקום להאט
נגן וידאו אודות להאיץ במקום להאט

7

להאיץ במקום להאט

להאיץ במקום להאט
נגן וידאו אודות להאיץ במקום להאט

בתקשורת, בדומה לאופנוע, לפעמים נכון לעשות דברים שנשמעים או מרגישים תחילה לא טבעי והלקוח לאוו דווקא ירגיש נח לעשות אותם, אבל הם הדברים הנכונים ביותר לסיטואציה. כולנו יודעים שלפעמים עדיף לך לתת גז ולברוח קדימה מאשר לנסות ולבלום. היגוי הפוך זה בכלל לא דבר הגיוני. אבל אלו הדברים הנכונים לעשות. 

בעולם התקשורת כמו על האופנוע דברים צריכים להעשות על בסיס ניסיון ומיומנות אבל כשהלקוח ״רוכב״ איתי הכידון בידים שלי וזו אחריות שלי לקחת אותו כל הדרך. אי אפשר לקבל עיצות מהרוכב שאיתך, הוא שם כי הוא סומך עליך. גם אם לפעמים הוא קצת נבהל או חושש. זה בסדר, כי זה חלק מהחוויה. צריך מספיק אמון, ניסיון והוכחות לפני כן כדי שיסמכו עליך וחובת ההוכחה היא תמיד עליך. ועדיין לפעמים יש נפילות. העניין הוא שאם אתה עובד נכון אז רוב הנפילות הן לא משמעותיות. זה לא נעים, אבל די מהר חוזרים למסלול וזזים קדימה. בעולם של היום, גוגל אולי לא שוכח כלום אבל עובר יום והניוז-סייקל מהאתגרים משתנים. זה מתחבר למה שדיברנו קודם, מי שמייצר תנועה גם מתגבר על התקלות שהוא משאיר מאחור. 

שאלה אחרת היא איך בכלל מגדירים הצלחה? לפעמים, ובחירות הן דוגמא מצויינת לכך, המטרה היא לא לנצח, אלה להיות לשון המוזניים. בלי להכנס לפוליטיקה, יש לנו ראש ממשלה כזה. מיזעור נזקים יכול להיות גם מטרה ואז ברור שיש נזק, זה הנזק שחסכת שנחשב ואת זה קשה לאמוד. 

8

אני אסיים עם דוגמא אישית

דוגמא אישית
נגן וידאו אודות דוגמא אישית

8

אני אסיים עם דוגמא אישית

דוגמא אישית
נגן וידאו אודות דוגמא אישית

בסוף מבצע ״שומר החומות״ כתבו עלי בניו יורק טיימס כתבה מאוד ביקורתית זה אפילו יצא בפוש. אני זוכר את עצמי מתעורר אחרי שעתיים שינה, פותח את הטלפון ומקבל ״לפנים״ תמונה שלי עם כותרת מאוד בעייתית. בסופו של יום, אחרי ההלם הראשוני, יצאו מזה הרבה דברים מאוד טובים. הניו יורק טיימס לא מתייחס לכל אחד בוודאי שלא באייטם כל כך מרכזי, כך שהפרסום שלהם בעצם ״מיתג״ אותי, העלה אותי לתודעה הבינלאומית ופתח בפני הרבה אופציות נוספות. כמו ברכיבה, אם יש לך עמוד שידרה חזק ויציבות ואתה לא מתרגש מכל מיני תנודות, אז עוד קצת גז דווקא במצבים האלו מאפס את האופנוע או את המערכת ומקדם אותנו מהר יותר לעבר המטרה. 

9

קטע בונוס

נגן וידאו

9

קטע בונוס

נגן וידאו אודות יהונתן קונריקוס רוכב על תל בעוטף עזה

מה מידת היכולת שלנו להשפיע על מהלכי מקרו ועל ההתנהלות גופי תקשורת גדולים? כרוכבי אופנוע אנחנו יודעים להיזהר מנהגים. בין אם אנחנו צודקים ובין אם לאוו, היכולת שלנו להשפיע על התנהגותם מאוד מוגבלת, ובמידה ולא ניזהר, אנחנו נשלם את מלוא המחיר. ההתנהגות עם גופי תקשורת היא דומה. יש להם אג׳נדות ומטרות משל עצמם והם יכולים פתאום לשנות כיוון או לבצע תמרון ״בלי להסתכל במראה״. אין להם כוונה רעה, אבל הם לא באמת רואים אותנו. זה משהו שחשוב להבין ברמה האסטרטגית.

איפה כן היכולת שלנו להשפיע באה לידי ביטוי? ברמה הטקטית וברמת השטח. קודם כל בקשרים המקצועיים האישיים שנבנים לאורך שנים, ובמערכת האמון שקיימת בינך לבין הכתב. מעבר לכך זה יקרה בחיבור שבין האינטרסים שלך כמקור מידע והכתב כמישהו שבסופו של יום מתפרנס מהמידע שאתה יכול לספק לו.

אם אתה רוצה להשפיע, חשוב מאוד להבין מה האינטרנסים של הצד השני, ומה עושים המתחרים שלו. אנחנו מתיחסים לזה הרבה פעמים מנקודה שלילית, אבל העבודה של דובר או יחצ״ן היא להבין את התמונה, לזהות הזדמנויות, להבין במה כתב או מערכת עוסקים ומתעניינים ואז ליזום וליצור את ההזדמנות ״Out Of The Blue״ מבחינתם. כשאתה מבין מה הם מחפשים, אתה נמצא בעמדה בה אתה יכול להציע להם: ״ללקוח שלי יש רעיון / מוצר / מיזם שרלוונטי מאוד לנרטיב שאתם מובילים״.  

דבר נוסף זה להבין את מגבלות הכח. מה אפשרי ומה לא. פעמים רבות העבודה החשובה היא להסביר ללקוח ״אני יודע שאתה רוצה להשיג X, אבל כרגע זה לא אפשר, או מאוד יקר״. שווה לחכות למועד מתאים יותר, או ליצור את ההזדמנות ואז לבוא עם הסיפור והזווית של הלקוח. 

זה מצריך רמה גבוהה של מקצועיות וניסיון רב. גם באופנועים וגם בדוברות אתה חייב להכיר במגבלות ואז לפעול כדי למקסם את הביצועים וההישגים שלך מבלי לקחת סיכונים מיותרים, לחצות את קווים ולהתרסק.

שטח הכינוס של הפוסט

היה יום באמת יוצא מגדר הרגיל ואני באמת מקווה שהפוסט מצליח להעביר לפחות חלק מהחוויה. הכל תיקשר כמו שצריך. קטעי הרכיבה היו מצויינים, השיחות היו מרתקות והניבו תובנות מרתקות. הצילומים יצאו מצוין, אבל יותר מהכל החוויה של רכיבה על אופנועי אדוונצ׳ר בעוטף עזה והחיבור שלה לסיפור החיים של יהונתן היה מאוד מוחשי ומאוד פיזי. בראש כל גיבעה חיכה לנו סיפור אישי. הצל של כל חורשה הוא הזדמנות למורשת קרב. 

החיבור שיהונתן עושה בין הרכיבה על אופנוע לבין החיים בעולם התקשורת, אם בתפקידיו הרישמיים כדובר צה״ל הבינלאומי ואם עכשיו כשהוא מוביל את משרד הדוברות ויחסי הציבור הפרטי שלו, הוא טוטאלי. הזריזות בניתוח מידע בזמן אמת, מהירות קבלת ההחלטות, ההובלה, לקיחת האחריות, הבנת המסלול והכרת היעדים. יהונתן שולט בפרטים ומשתמש בהם כנקודות אחיזה באמצעותן הוא מנווט ומגלגל את הסיפור הגדול. זו היתה חוויה לרכב יחד ולשוחח על אופנועים, דוברות בסביבה דינמית ועל ניהול קמפיינים תקשורתיים בינלאומיים ברמה הגבוהה ביותר.

גלריית הצילומים של הצלם אלן צ׳פלסקי

עם הניסיון בא התיאבון ובתקופה הקרובה אמשיך לצאת למסעות עם כמה מהמנהלים הטובים ביותר בישראל שהם במקרה או שלא במקרה גם רוכבי אופנועים. יחד נבדוק האם מנכ״לים ומנהלים בכירים שהם גם רוכבי אופנוע פועלים ומקבלים החלטות אחרת מעמיתיהם נהגי המכוניות ונוסעי הרכבת. יחד נבדוק האם ה״מנוע״ הניהולי שלהם שונה והאם החברות והאירגונים אשר בראשם מנהלים רוכבי אופנוע, פועלים ומתקדמים באופן שונה.

בקיצור… שימו קסדה ותדליקו את הקארדו, יצאנו לדרך.

חיפוש: מנהלים | תפיסות ניהול | מנהיגות | אופנועים | מנטורינג | נטוורקינג

אתרים נוספים: www.eranyoran.com 

רוצים להצטרף לפרוייקט?

מלאו את הטופס או צרו איתי קשר למייל, לווטסאפ או ללינקאין.

פוסטים נוספים שיעניינו אותך